2020 06 24 – Penktokų iškyla Dzūkijoje

Birželio 20-21 dienomis Piliuonos gimnazijos penktokai susirinko seniai planuotai iškylai Alytaus krašte – Simno seniūnijoje, netoli Žuvinto ežero. Labai norėjome ir seniai planavome renginį tačiau būgštavome, kad karantinas nebus atšauktas ir susiburti po ilgos pertraukos, nesimačius ir vieniems kitų pasiilgus, nebus galimybės. Laimei, dauguma ribojimų jau buvo panaikinti ir mokslo metų užbaigimo renginys sukvietė į saulės nutviekstą  Dzūkiją vaikus ir tėvelius.

Pirmoji programos dalis – 5 km. pėsčiųjų žygis iš stovyklos į Žuvinto biosferos rezervato lankytojų centrą vyko per patį vidurdienį, kaitinant saulei, tad nors eiti nebuvo itin toli, prireikė nemažos kantrybės. Lankytojų centre gidė pristatė seniausios Lietuvoje saugotinos teritorijos istoriją, raidą, papasakojo apie Žuvinto gyventojus – paukščius, vandens gyvūnus. Jų tiek daug, kad visų vienoje vietoje niekur daugiau Lietuvoje nesutiktum. Užlipę į apžvalgos bokštą pro teleskopą ir žiūronus stebėjome ežero tolius. Šiuo metu paukščiai nelabai  aktyvūs: augina jauniklius, tad daugiausiai matyti kirai ir žuvėdros. Patiko filmas apie rezervato darbuotojų atliekamus tyrimus, stebėjimus.

Po žygio ir ekskursijos, laukė maudynės Gilučio ežere. Jei ne vakaruose kylantys audros debesys, būtų buvę sunku palikti paplūdimį: daugumai norėjosi „paskutinį kartą“ nušokti nuo liepto į vandenį. Ar daug atsirastų tokių, kurie vaikystėje panašiai negudravo?

Stovykloje vyko ir sporto rungtys: virvės traukimas, šaudymas, vaikai žaidė kvadratą. Klasė „mergaitiška“ tad berniukai buvo priversti pripažinti mergaičių pranašumą abiejose rungtyse. O tėveliai neilgai teatsilaikė prieš vaikus traukiant virvę.

Galiausiai lietus prasidėjo, tad programą koregavome: naktinį kino seansą lauke pakeitėme į filmą po stogu, o vakaronė prie laužo virto bendravimu pavėsinėje ir palapinėse.

Mokslo metai sėkmingai baigėsi, galėjome susitikti, pabendrauti, papramogauti. Esame labai dėkingi renginio organizatoriams – klasės tėvų komitetui, Astai ir Renaldui Streleckiams, Vladui Vasiliauskui, visiems tėveliams buvusiems kartu ir padėjusiems viską organizuoti ir įgyvendinti. Linkiu gražios, šiltos ir saugios vasaros. Iki rugsėjo!

Klasės vadovas   Romas Vilčinskas