2019 10 08 – KONSTITUCIJOS EGZAMINAS GIMNAZIJOJE

Spalio 3 dieną, kartu su daugeliu Lietuvos mokyklų, kultūros įstaigų, savivaldybių, vykdėme tradicinį Lietuvos Respublikos Konstitucijos egzaminą. Dalyvavo visi tą dieną pamokose buvę 5-8 ir I-IV gimnazinių klasių mokiniai – viso 103 jauni valstybės piliečiai. Beje – egzamine kaip tik buvo gera proga pasitikrinti, ar tikrai nepilnametis, mokinys jau yra pilietis: vadinasi – turi ir teisių, ir pareigų.

                      Patikrinus atliktas užduotis paaiškėjo, kad į antrą egzamino etapą nežengė niekas: tam reikėjo iš 30 galimų taškų surinkti bent 23. Absoliučiai geriausią rezultatą iš visų dalyvių pademonstravo 4g klasės mokinys Airidas Juška: jo rezultatas – 19 taškų.

5-7 klasių grupėje geriausiais Konstitucijos žinovais pasirodė: 5 klasėje – Andželika Šlapšnytė ir Osvaldas Diedonis teisingai atsakę lygiai į pusę klausimų – 15. Prizininkais galėtų būti skelbiami ir Enrika Vasiliauskaitė – 14 teisingų atsakymų, Darija Banionytė ir Aivaras Kazlovas – po 13, bei Gabija Streleckytė – 12.

                      Šeštokams sekėsi kiek prasčiau: geriausiųjų: Austėjos Gustaitytės, Silvijos Stankevičiūtės ir Adrijos Jankūnaitės trejetukas gavo atitinkamai po 14, 12, ir 11 taškų.

                      Septintokė Angelina  Bagdzevičiūtė šioje grupėje surinko daugiausiai taškų – 16, o jos klasės draugai Emilija Milušauskaitė -15, Modestas Glinskas – 13.

                      8-10 klasių grupėje rezultatai tokie: 8 klasėje prizininkai Augustė Beniušytė -14, Aronas Salickas -12, o Elinga Kazlovaitė – 11 taškų. Ig klasėje Milda Rekutė ir Aivaras Mereckas teisingai atsakė į 15 klausimų, Dovydas Urniežius – 13, o Karolis Rimydis – 12.

IIg klasėje net trys laimėtojai: Dovydas Skrockis, Eimantas Daščioras ir Dovydas Atgalainis nurodė po 13 teisingų atsakymų, Modestas Guščius- 9, Lukas Marazas – 8.

                      Trečiokai gimnazistai, reikia manyti, geriau išmano kitas sritis: geriausias iš jų – Tomas Karčiauskas neklydo tik trečdalyje klausimų: 10 taškų.

                      Kaip jau minėta, geriausias gimnazijos rezultatas – 19 teisingų atsakymų – priklauso IVg klasės mokiniui Airidui Juškai. Mantas Bekešius ir Arvydas Pocius, teisingai atsakę į 16 ir 14 klausimų, liko klasės prizininkais.

                      Apibendrinant reikia pripažinti: Konstituciją išmanome ne ypač gerai. Tuo tarpu teisinę sentenciją apie įstatymų nežinojimą,  neatleidžiantį nuo atsakomybės, girdėję bemaž visi. Tad gal geriau vis tik tuos įstatymus žinoti? Juolab – pagrindinį jų: savo valstybės Konstituciją.

Romas Vilčinskas, Konstitucijos egzamino koordinatorius, istorijos ir pilietiškumo pagrindų mokytojas.