2018 10 01 – Piliuonos maironiečiai surengė kelionę į Suvalkiją

Tai mokiniai iš 5,6 ir IV gimnazinės klasės. Kartu su jais vyko 7 klasės mokiniai ir mokytojos Joana ir Jolanta . Pirmoji stotelė – nuostabusis Paežerių dvaras. Dvare buvo užsakyta edukacinė programa ,, Maistas ir drabužiai Lietuvos dvaruose“. Mokiniai susipažino su dvaro įžymiausiais maisto gaminimo įrankiais, apžiūrėjo dvaro drabužius, aplankė ne tik dvaro svetaines, bet ir šokių kambarį.

Autobusas važiavo Vilkaviškio žeme,  link Ožkabalių kaimo. Čia 1851 metais gimė Jonas Basanavičius. Tai pasiturinčio ūkininko sūnus, baigęs medicinos mokslus Maskvos universitete. Tai žmogus daugelį metų rinkęs lietuvių tautosakos lobius, daug dirbęs Lietuvos labui.

Mokiniams edukacinę programą ,, Kai žemę šildo ąžuolai“ vedė muziejaus darbuotoja. Ji vedžiojo mokinius po sodybą: gyvenamą trobą, ūkinius pastatus, ąžuolyną, rodė žemės ūkio padargus, pasakojo apie to laikotarpio įvykius. Bet įdomiausia edukacinės programos dalis vyko Jono Basanavičiaus tėvų name. Tai muziejaus darbuotojos pasakojimai ir užduočių sąsiuviniai, kurie leido mokiniams parodyti, ką jie sužinojo per dvi valandas muziejuje.