2017 03 15 – Skaičiaus π diena

Kovo 14 dieną matematikai ir jų draugai švenčia tarptautinę skaičiaus π (Pi) dieną. Norėdamos atkreipti dėmesį į matematikos ir tiksliųjų mokslų svarbą mūsų gyvenime Piliuonos gimnazijoje matematikos mokytojos suorganizavo piešinių parodą. Šeštosios klasės moksleivis Jonas Būga vaišino obuolių pyragu. Mokiniai ir mokytojai buvo supažindinti su Pi dienos šventimo istorija.

Pi diena pradėta švęsti 1989 metais JAV fiziko Larry Shaw iniciatyva. Ją pasiūlyta švęsti kasmet kovo 14 dieną, nes būtent taip prasideda šis skaičius ir tęsiasi iki begalybės. Tikriems matematikams, norintiems ypatingai sutikti šią dieną, daugelis pasaulio mokyklų ir matematikų susivienijimų rekomenduoja švęsti ją likus vienai minutei iki antros nakties. Kodėl? Ogi dėl labai paprastos priežasties – tolimesnė seka 159. (3,14159… ). Larry Shaw pirmosios Pi šventės metu svečius vaišino vaisiniais pyragais. Kodėl būtent pyragais? Angliškai kalbantiems pi asocijuojasi su žodžiu „pie“ (pyragas) ir geometrine jo forma.

Pi yra matematinė konstanta, kuri reiškia apskritimo ilgio ir jo skersmens santykį. Jai žymėti yra naudojama graikiška raidė – π. Pi taip pat yra naudojama daugumoje geometrijos formulių susijusių su apskritimais.

Mokslininkai nustatė, kad šis skaičius turi 5 trilijonus simbolių po kablelio